Voor klimmers over de gehele wereld is de K2 de heilige graal onder de bergen. De piramidevormige reus op de grens van Pakistan en China is met zijn 8611 meter de op één na hoogste top ter wereld. Alleen de Mount Everest overstijgt de K2, met zo'n tweehonderd meter.
De K2 is volgens kenners echter lastiger te bedwingen. Eén op de vier durfals die de berg probeert te trotseren, overleeft het niet, wat de top de bijnaam 'killer mountain' heeft bezorgd.

De klim vergt veel van het menselijk lichaam, dat maar een beperkte periode boven de 8000-metergrens kan verblijven. Bovendien is het weer op grote hoogte wispelturig en zijn de veel voorkomende lawines verraderlijk. Vooral de afdaling geldt vanwege de vele kloven op de berg als bijzonder gevaarlijk.

Zijn naam dankt de K2 aan de Britse kolonel Thomas George Montgomerie, die de berg in 1856 voor het eerst beschreef. Montgomerie nummerde alle pieken in het Karakoram-gebergte die hij tegenkwam: de K2 was de tweede top die hij tegenkwam.

Hoewel een Britse expeditie al in 1892 trachtte de berg te bedwingen, duurde het nog ruim zestig jaar voordat iemand daarin slaagde. In 1954 bereikten twee leden van het team onder leiding van de Italiaanse avonturier Ardito Desio de top.

Tot eind 2007 waren er maar 280 klimmers in de wereld die de top hadden bereikt. Ter vergelijking: meer dan 2.600 avonturiers bedwongen ooit de Mount Everest. Zeker 66 klimmers vonden de dood op de K2. In 1986 vond tijdens een storm een recordaantal van dertien klimmers in één keer de dood.