Leterme wil 'enkele positieve punten' tegen 17 augustus
Yves Leterme (CD&V) wil zich niet vastpinnen op een einddatum voor de formatiegesprekken, maar hoopt op de volgende ontmoeting met de koning, op 17 augustus, een paar positieve elementen te kunnen meedelen. Mogelijk komt er rond 15 augustus een korte pauze in de gesprekken. Of er op 1 oktober een regering zal zijn, wilde hij niet zeggen.
Formateur Yves Leterme heeft vanmiddag op Hertoginnedal een stand van zaken gegeven van de onderhandelingen over de formatie. Hoewel hij daarin zeer vaag bleef, wilde hij toch kwijt dat hij op 17 augustus, bij zijn volgende geplande bezoek aan de koning, 'enkele positieve punten' hoopt te kunnen meedelen.

Over vier kleine communautaire punten zijn de discussies ondertussen afgerond, aldus Leterme. Hij voegde er wel meteen aan toe dat dat niet betekent dat er al een akkoord is, maar wel dat Leterme zelf hierover een voorstel zal formuleren.

Leterme zelf wilde niet zeggen over welke punten het gaat, maar volgens goede bronnen hebben ze betrekking op dossiers inzake werk, het Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten (FCUD) en de gezondheidszorg.

Tweede versie formateursnota

Vanavond of morgen willen de onderhandelaars de eerste lezing van de formateursnota afronden. Daarna zal Leterme opnieuw aan de schrijftafel gaan zitten, voor een tweede versie van de formateursnota. Die zou dan vanaf midden volgende week opnieuw besproken worden.

Leterme zal dit weekend ook het verslag van de werkgroep begroting onder de loep nemen. Begin volgende week zal hij enkele begrotingsvoorstellen op tafel leggen. Hij weigerde te zeggen of er de eerste jaren minder zal bespaard worden.

Geen reactie op stoere taal Open VLD

Leterme wou niet ingaan op de stoere taal van de Open VLD'ers Karel De Gucht en Patrick Dewael. Die dreigden ermee de federale geldkraan dicht te draaien als de Franstaligen blijven weigeren om in te gaan op de communautaire eisen van de Vlamingen.

Ook op het interview van partijgenoot Jean-Luc Dehaene in Le Soir wilde Leterme niet ingaan. Volgens de ex-premier is de taalgrens een voorbeeld van de manier waarop de Franstaligen de Vlamingen een lesje hebben willen leren, terwijl ze zelf het probleem gecreëerd hebben.

De bilaterale contacten over communautaire thema's gaan dit weekend voort. Maandag hervatten de onderhandelaars de gesprekken over de communautaire ontwerpnota van Leterme.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in