'Open VLD wil federale geldkraan dichtdraaien'
Karel De Gucht.sblg
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
Open VLD dreigt ermee de federale geldkranen voor de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest dicht te draaien. Dat zeggen Karel De Gucht en Patrick Dewael op de VRT-radio.
De liberale onderhandelaars Karel De Gucht en Partick Dewael willen die stap zetten als de Franstaligen een echte staatshervorming blijven afwijzen.

Dewael wijst onder meer op het grootstedenbeleid. De grote steden krijgen elk jaar 600 miljoen euro federaal geld, maar strikt genomen is dat een bevoegdheid van de gewesten en de gemeenschappen, luidt het. Daarom is het volgens Open VLD mogelijk een einde te maken aan die geldstroom.

Karel De Gucht weet al hoe die geldkranen dicht kunnen. Als er geen akkoord is over onder meer de splitsing van BHV, dan is er geen regering, zegt De Gucht. 'En dan gaan die geldkranen vanzelf dicht.'

Gisteren werd op Hertoginnedal voor het eerst over communautaire thema's gepraat: de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en een lijst met hervormingen die zonder tweederdemeerderheid kunnen doorgevoerd worden. 'Onschuldige' zaken, in Vlaamse ogen, maar aan Franstalige zijde werd dat volledig anders geïnterpreteerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in