MADRID/LISSABON - De hittegolf en de verwoestende bosbranden in Spanje en Portugal hebben nu al twaalf mensenlevens geëist. In Zuid-Spanje stierven bij de sedert vrijdag aanhoudende recordhitte acht mensen aan de gevolgen van een zonneslag. In tal van steden werden ook zondag temperaturen hoger dan 40 graden gemeten.
Naar een woordvoerder van de gezondheidsdiensten van Andalusië zondag meedeelde, zijn sedert het begin van de huidige hittegolf in de stad Córdoba alleen al drie mensen overleden door een hitteslag. In Sevilla en in Huelva werden nog eens telkens twee doden geregistreerd en in Granada één.

Tien mensen werden tijdens het weekeinde in Spaanse ziekenhuizen behandeld wegens een hitteslag. Enkele onder hen waren bewusteloos. De slachtoffers zijn deels oudere mensen die reeds met ademhalings- of hartproblemen kampten. Onder de doden zijn echter ook jongere mensen, onder meer een jongeman die tijdens het fietsen onwel werd en stierf.In tal van Spaanse steden werden tijdens het weekeinde recordtemperaturen opgetekend. In Madrid werd met 41,5 graden de grootste hitte sedert tien jaar gemeten. In de Zuid-Spaanse metropool Sevilla was het 45,5 graden heet, in de havenstad Cádiz 44,7, in Bajadoz 43,6 en in Toledo 42,9. In Sevilla lieten toeristen zich op straat fotograferen naast schermen die 56 graden aangaven - de temperatuur in de zon dan wel. ,,Waarden boven 40 graden komen in juli normaal voor'' zei een weerkundige. ,,In augustus is een dergelijke hittegolf zeer ongewoon.''

Portugal

In buurland Portugal kwamen tijdens het weekeinde vier mensen om het leven bij bosbranden. In Midden-Portugal vond de brandweer twee mensen verkoold in hun wagen terwijl een man van in de vijftig levend verbrandde toen hij met zijn tractor poogde aan het vuur te ontsnappen.

De regering in Lissabon heeft de Europese Unie hulp gevraagd in de vorm van brandbestrijdingsvliegtuigen. Gevolg gevend aan de oproep werden Marokkaanse vliegtuigen en Italiaanse Canadair-toestellen gestuurd. Het Portugese kabinet kwam bijeen in crisiszitting. ,,Deze bosbranden zijn een van de grootste rampen sedert 20 jaar in Portugal'', zei minister van Binnenlandse Zaken António Figueiredo Lopes. Verscheidene dorpen dienden wegens de vlammen geëvacueerd te worden. Bij de bewoners van de getroffen plaatsen heerste paniekstemming. Talrijke spoorweg- en wegverbindingen zijn onderbroken.

Ook in Spanje werden verscheidene delen van het land geteisterd door hevige bosbranden. Bij Cáceres in het zuidwesten dienden meer dan 500 mensen geëvacueerd worden wegens de oprukkende vlammen. In de regio Extramadura is een crisisstaf opgericht om de bestrijding van de branden te coördineren. In Midden- en Zuid-Spanje zijn duizenden hectare bos door het vuur verwoest. De toestand in Spanje is echter niet zo dramatisch als in Portugal omdat de brandweer de meeste branden onder controle heeft weten te brengen. In Portugal heeft de hitte een trein doen ontsporen. Bij Funcheira in het zuiden van het land sprong een autotrein uit de sporen omdat die door de gloeiende hitte waren kromgetrokken. Niemand werd gewond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in