De Franse president Nicolas Sarkozy kan zich absoluut geen enkele pluim op de hoed steken bij de bevrijding van Ingrid Betancourt. De politieke eer (mede)opstrijken voor de bevrijding van de Frans-Colombiaanse zou de waarheid teveel geweld aandoen. Dat heeft de Franse socialiste Ségolène Royal, vorig jaar nog de tegenstandster van Sarko bij de presidentsverkiezingen, donderdag gezegd.
In de lawine aan huldebetuigingen van de voorbije 24 uur is vooral met lof gezwaaid naar de Colombiaanse leider Alvaro Uribe, maar her en der ook naar de Franse president.

Als president heeft Sarko tweemaal een boodschap aan de Farc-rebellen laten bezorgen, waarin hij de 'marxistische' opstandelingen opriep hun gijzelaars vrij te laten. Sarkozy wou ook dat de Farc verder overlegde met de Venezolaanse president Hugo Chavez, iets waartegen Uribe vierkant gekant was.

Betancourt zal vrijdagnamiddag bij haar aankomst in Parijs door de president worden ontvangen. In een reactie donderdag had zij vanuit Bogota behalve Sarkozy ook diens voorganger Jacques Chirac en haar 'goede vriend' ex-premier Dominique de Villepin uitgebreid bedankt.