Suez verkoopt een belang van 12,5 procent in de aardgasnetbeheerder Fluxys aan Ecofin Limited, een Brits investeringsfonds dat zich toelegt op de energiesector.
Met die beslissing komt de gemeentelijke holding Publigas meer onder druk te staan in de onderhandelingen met Suez over de machtsverhoudingen binnen Fluxys.

In het kader van de fusie met Gaz de France werd Suez door de Europese Commissie verplicht zijn meerderheidsbelang in de aardgasnetbeheerder Fluxys af te bouwen. Daardoor zou de groep een belang van 12,5 procent in Fluxys moeten verkopen.

De gemeentelijke holding Publigas, die nu al 30 procent van Fluxys bezit, wilde de controlemeerderheid verwerven door het belang van 12,5 procent van Suez over te nemen.

Maar de laatste tijd werd duidelijk dat de onderhandelingen tussen Suez en Publigas bijzonder stroef verliepen. Suez wil immers ook dat het de Fluxys-gasterminal in Zeebrugge behoudt, iets wat voor Publigas dan weer niet door de beugel kan.

Suez beslist nu het belang van 12,5 procent in Fluxys te verkopen aan het Britse Ecofin Limited voor in totaal 228,29 miljoen euro. Dat waardeert Fluxys op 2.600 euro per aandeel, wat een premie betekent van 9 procent ten opzichte van de huidige aandelenkoers.

De deal betekent nog niet dat er voor Publigas nu helemaal geen hoop meer is om de controle over Fluxys te verwerven. Publigas heeft immers nog altijd een voorkooprecht op de omstreden participatie in de netbeheerder.