De Europese vereniging van componisten en tekstschrijvers voor muziek heeft donderdag gewaarschuwd voor de 'rampzalige' gevolgen van een beslissing die de Europese Commissie wil nemen en die de wijze zou veroordelen waarop auteurs vergoed worden voor de verspreiding van hun werk op het internet.
De vennootschappen die de auteursrechten innen alvorens de rechten aan de artiesten door te storten, zouden door de Commissie veroordeeld worden voor onrechtmatige afspraken. De Commissie onderzoekt deze afspraken sinds jaren naar aanleiding van klachten van RTL en de website MusicChoice.

Mogelijk veroordeelt de Commissie de vennootschappen voor eind juli, bevestigde de woordvoerder voor concurrentiezaken, Jonathan Todd. Maar de Commissie handelt 'in het belang van de auteurs', zodat ze kunnen kiezen' welke vennootschap hun rechten beheert, verzekerde de woordvoerder. Ook wil de Commissie dat de deze vennootschappen zo 'efficiënt' mogelijk werken.

Als de nationale beheersvennootschappen met elkaar in concurrentie worden gebracht, dreigen de rechten van auteurs verkwanseld te worden, waarschuwden afgevaardigden van de Europese vereniging, onder wie Robin Gibb, die vroeger bij de Bee Gees was. 'De Europese Commissie dreigt een beslissing te nemen die onherstelbare schade zal toebrengen' aan de compositie van muziek in Europa, zeggen ze.