Bemba aangekomen in Den Haag
Het Congolese oppositielid Jean-Pierre Bemba, die verdacht wordt van oorlogsmisdaden in Centraal-Afrika en eind mei in België opgepakt werd, is donderdag overgebracht naar het detentiecentrum van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
'Bemba is aangekomen op Nederlands grondgebied', verklaarde procureur Luis Moreno-Ocampo. 'Hij arriveerde om 12.45 uur in het penitentiair kwartier van het Hof', preciseerde de griffie in een communiqué.

Bemba, voormalig rebellenleider en vicepresident van de Democratische Republiek Congo tijdens de politieke overgangsperiode, wordt door het strafhof vervolgd voor vijf aanklachten van oorlogsmisdaden en drie van misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt onder meer verdacht van verkrachtingen, folteringen, onterende behandelingen, plunderingen en doodslagen, gepleegd door zijn manschappen in Centraal-Afika in 2002 en 2003.

Bemba, die een jaar in ballingschap leefde tussen Portugal en België, werd op 24 mei opgepakt in Brussel. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis.

'Het is een groot moment voor diegenen die in Centraal-Afrika, in Bangui, enkele jaren geleden verschrikkelijk geleden hebben', zegt Richard Dicker, die verantwoordelijk is voor internationale justitie binnen Human Rights Watch.

'Het is absoluut noodzakelijk dat de procureur zich buigt over de misdaden die toegeschreven worden aan Bemba in de Democratische Republiek Congo en dat hij onderzoek voert naar de bevelstructuren, inclusief naar diegenen die lid zijn van de huidige Congolese regering', vervolgde hij. Dicker voegde eraan toe dat hij hoopt dat er nog arrestatiebevelen zullen volgen.

De advocaat van Bemba, meester Aimé Kilolo Musamba, meent dat het vertrek van zijn cliënt naar Den Haag hen 'de mogelijkheid geeft naar Den Haag te trekken en de elementen van de verdediging te tonen waarover wij beschikken en die zullen toelaten vast te stellen dat de strafverantwoordelijkheid van meneer Bemba op geen enkele manier in deze zaak weerhouden kan worden'.