Het is niet uitzonderlijk dat koning Albert ook buiten officiële bezoeken gebruikt maakt van militaire toestellen. De Belgische overheid is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van de koning. Dat verklaarde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Het Belgische koningshuis maakte in de periode 2004-2007 in totaal 157 keer gebruik van legervliegtuigen. Het ging om 38 officiële en 119 private vluchten. De Crem kreeg daarover vragen van Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) voorgeschoteld.

Volgens De Crem moet een onderscheid worden gemaakt tussen het staatshoofd en de leden van de koninklijke familie. De Belgische staat is verantwoordelijk voor de veiligheid van de koning, zowel in het binnen- als het buitenland. Om zijn veiligheid optimaal te garanderen wordt daarom gebruik gemaakt van een toestel van Defensie. Dat is overigens ook in andere landen de regel, merkt De Crem op.

Wat koningin Fabiola betreft, wees de minister er op dat in het verleden een regering een afspraak heeft gemaakt waardoor Fabiola driemaal per jaar een vliegtuig van Defensie mag gebruiken om naar haar verblijf in Motril te reizen.

De prinsen maken dan weer sinds 2005 geen gebruik meer van militaire vliegtuigen voor private verplaatsingen.