De nakende heiligverklaring van pater Damiaan is een grote eer voor ons land. Dat zegt premier Yves Leterme in een mededeling.
'Met de ondertekening van het document voor de heiligverklaring van pater Damiaan is de laatste stap gezet voor diens officiële heiligverklaring', aldus de eerste minister.

'Ik beschouw het als de grootste publieke erkenning van een onbaatzuchtigheid die grenzeloos is. Een onbaatzuchtigheid die door gelovigen en niet-gelovigen, door het Westen en het Zuiden, door zieke en gezonde mensen wordt erkend. Een erkenning die een voorbeeld en een steun is voor velen', zegt Leterme. De premier feliciteert in het bijzonder de inwoners van Tremelo en Molokaï, alsook de paters van de Heilige Harten van Jezus en Maria.

'Heiligverklaring Damiaan gaat voorbij aan instituut België'

Aangezien er in België geen staatsgodsdienst bestaat, gaat de heiligverklaring van pater Damiaan voorbij aan het instituut België. Dat verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vanmiddag in de Senaat.

De Gucht antwoordde op een mondelinge vraag van senator Pol Van Den Driessche (CD&V).

Van Den Driessche wil naar aanleiding van de heiligverklaring een groot benefiet opzetten om geld in te zamelen voor de uitroeiing van lepra. De CD&V-er wil het benefiet opzetten met de Damiaanactie en met medewerking van de commerciële en openbare omroepen.

De Gucht gaf echter geen antwoord op de vraag om steun. Hij wees er wel op dat België geen staatsgodsdienst heeft en dat de heiligverklaring dus voorbijgaat aan het instituut België.

Hij verklaarde nog dat Damiaan ook voor hem een zeer grote figuur is.

Van Den Driessche was ontgoocheld over het antwoord van de minister, dat volgens hem niet inging op de inhoud van zijn vragen.