Continental Airlines vervolgd om ramp Concorde
De Amerikaanse vliegmaatschappij Continental Airways en vijf luchtvaartprofessionals moeten in Frankrijk terechtstaan voor hun aandeel in een vliegramp waarbij in juli 2000 113 inzittenden van een Concorde omkwamen. Dat heeft een rechter in Parijs donderdag bepaald. De aanklacht luidt dood door schuld.
Op 25 juli 2000 stortte nabij vliegveld Charles de Gaulle in Parijs een Concorde vlak na het opstijgen neer. Alle inzittenden en vier mensen op de grond kwamen daarbij om het leven.

Volgens Frans onderzoek vormde een lekke band de aanleiding van de crash, veroorzaakt door een stuk titanium op de startbaan. Rondvliegende stukken van die band sloegen in de brandstoftank, waardoor uiteindelijk brand ontstond.

Het fatale stuk titanium bleek afkomstig van een DC-10 van Continental Airways.

De aanklager vindt dat niet alleen Continental Airways blaam treft, maar beschuldigt ook Aerospatiale van nalatigheid. De fabrikant van de Concorde zou al sinds 1979 op de hoogte zijn van de kwetsbaarheid van de brandstoftanks. Van beide maatschappijen worden twee medewerkers vervolgd.

Ook een medewerker van de Franse burgerluchtvaartautoriteit staat terecht. De toezichthouder zou op de hoogte zijn geweest van problemen en gevaren, maar daar niet voldoende naar gehandeld hebben.