In België is 29 procent van de bouwondernemingen getroffen door de kredietcrisis en de crisis op de financiële markten. Meer dan de helft verwacht dat de impact ervan op de activiteiten de komende maanden nog zal toenemen.
Uit een studie van kredietverzekeraar Atradius blijkt nog dat 84 procent van de Belgische bouwbedrijven probeert het risico op niet-betaling te beperken.

Dat doen ze vooral door voorafbetaling in cash te vragen en contant geld bij bestelling of levering (47 pct), door de voorwaarden aan te passen (17 pct), via kredietverzekering (16 pct), of nog via betalingsgaranties (13 pct).

De crisis op de financiële markten treft wereldwijd 45 procent van de bouwondernemingen, aldus Atradius. 64 procent verwacht toenemende druk op de eigen activiteiten.

De bouw behoort tot de meest getroffen sectoren door de crisis, na de energiesector en op dezelfde hoogte als de consumptiegoederen en de concerns. Vooral Amerikaanse en Mexicaanse bedrijven voelden de impact. In Europa lopen Italië, Groot-Brittannië en Spanje het meeste risico.

'Momenteel spelen een aantal bijkomende invloeden een rol, zoals de stijging van de energie- en landbouwprijzen', zegt Claude Troussart van Atradius België/Luxemburg.

'In België verwacht 39 procent van de ondernemingen dat ze hun uitgaven zullen terugschroeven om het hoofd te bieden aan de financiële crisis. Een op de twee rekent op een vernauwing van de kredieten op korte termijn.'

De studie werd uitgevoerd bij 2.500 ondernemingen in veertien landen.