"Persoonlijk denk ik dat dat Stijn Devolder in eerste instantie op een ritzege moet mikken" aldus ploegleider Wilfried Peeters voor de start van de Tour donderdag in Brest. "En een rit voor Gert Steegmans is ook onze betrachting bij de start van deze Tour".
Het leek er wel op of alles wat Stijn Devolder dit seizoen aanraakte, veranderde in goud. Ronde van de Algarve: tijdritwinst en eindzege. Ronde van Vlaanderen: in de Belgische kampioenentrui naar Meerbeke. Ronde van België: opnieuw tijdritwinst en eindzege. Maar toen kwam de Ronde van Zwitserland en kwam de West-Vlaming opnieuw met beide voetjes op de grond terecht. Naar verluidt is zijn moreel niet aangetast om met ambitie aan zijn eerste Ronde van Frankrijk te beginnen.

"Ik ben nu 28 jaar en ik ben er klaar voor", aldus Devolder. "Ik weet dat veel mensen van oordeel waren dat ik mijn debuut vorig jaar al had moeten maken na mijn derde plaats in Zwitserland en mijn winst in het BK maar zelf vond ik dat toen niet opportuun. Nu wel en we zullen zien wat het geeft.""Een zaak is zeker: ik heb er alles aan gedaan om goed te zijn in deze Tour. Mijn trapfrequentie verhoogd naar 104 omwentelingen, mijn gewicht op 72 kilogram gebracht, even fanatiek bezig geweest met alles wat voorbereiding betrof zoals ik ooit bij Lance Armstrong gezien heb en de cols zowel in de Pyreneeën als in de Alpen verkend. Ik denk niet dat we iets over het hoofd hebben gezien. Akkoord, er is die inzinking geweest in de Ronde van Zwitserland. Maar ik denk dat iedereen het recht heeft op een mindere dag. Jammer dat het uitgerekend die dag moest gebeuren, toen iedereen zo veel van mij verwachtte. Denk echter vooral niet dat ik daarom met knikkende knieën naar Brest gekomen ben."

"Knokke-Heist uitgepraat"

"Geel voor Devolder? Laat ons niet te hard van stapel lopen want hij staat voor zijn eerste Tour", aldus ploegleider Wilfried Peeters. "Laat ons eerst maar eens zien wat het weekend in Bretagne te bieden heeft. Ze voorspellen slecht weer, het is hier constant op en af fietsen. Er zullen gegarandeerd ontsnappingen komen en bijgevolg zal het maar de vraag zijn of er in Cholet voor de leiderstrui tegen de klok moet gereden worden. In het vooruitzicht van die tijdrit heeft Stijn alvast niets aan het toeval overgelaten. Donderdag is hij met het vliegtuig naar Nantes gekomen en heeft hij vervolgens het parcours van Cholet verkend vooraleer naar Brest te komen. Persoonlijk denk ik dat Devolder in eerste instantie op een ritzege moet mikken."

Het moreel van Gert Steegmans raakte in het BK van Knokke-Heist misschien wel aangetast omdat hij een kans op de titel verspeelde door niet mee te werken met Philippe Gilbert. Bij afwezigheid van Tom Boonen moet de Limburger de sprinten bij Quick Step voor zijn rekening nemen. "Een rit voor Steegmans dat is ook onze betrachting bij de start van deze Tour", gaat Peeters verder. "Wat zondag in Knokke-Heist gebeurd is, is uitgepraat. De oortjes functioneerden niet en dus heeft hij nooit gehoord dat ik hem de opdracht gegeven heb om mee te werken met Philippe Gilbert. Er is in die laatste drie kilometer op tactisch vlak aardig wat fout gelopen. Maar gedane zaken nemen geen keer. Gert Steegmans moet hier maar laten zien wie hij is. Al is het natuurlijk de vraag hoeveel massaspurten zich in deze Tour zullen aandienen? Ik verwacht een hele rare Tour. Cadel Evans is de topfavoriet maar wil niet te vroeg in het geel komen. Welke ploeg zal de aanloop controleren in de plaats van Silence-Lotto? Welke ploegen zullen nog aansturen op een massaspurt? Het is duidelijk dat we voor Gert Steegmans het juiste moment moeten afwachten."