Emotionele hereniging Betancourt en kinderen
Ingrid Betancourt omhelst haar dochter Melanie, terwijl haar zoon Lorenzo toekijkt. Foto: afp
Ingrid Betancourt is na zes jaar gevangenschap opnieuw met haar familie verenigd. Haar zoon Lorenzo en dochter Melanie zijn vanmiddag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota geland om hun moeder te begroeten.
Toen het Franse vliegtuig met haar kinderen op het vliegveld was geland, rende ze naar de trap en omhelsde ze hen. Betancourt willater op de middag met hetzelfde vliegtuig dat haar kinderen naar Colombia bracht, terugkeren naar Frankrijk, waar ze morgen aankomt.

Daar zal ze worden ontvangen door de Franse president Nicolas Sarkozy, die zich het lot van Betancourt persoonlijk heeft aangetrokken en die zich heeft ingespannen voor haar vrijlating.

Spectaculaire bevrijding

Betancourt werd gisteravond na een jarenlang gijzelaarschap bevrijd uit handen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Het Colombiaanse leger had haar gisteren, samen met veertien andere gijzelaars, weten te bevrijden door een list toe te passen. Inlichtingenofficieren infiltreerden bij de guerrilla’s die de gijzelaars bewaakten en spiegelden de commandant voor dat ze de gijzelaars per helikopter naar de nieuwe FARC-leider Alfonso Cano zouden brengen.

Geconfronteerd met de omsingeling door commando’s gaven de commandant en de bewakers zich zonder slag of stoot over. De helikopters brachten de gijzelaars naar een legerbasis in Guaviare.

President

De Frans-Colombiaanse politica werd in februari 2002 ontvoerd terwijl zij op campagne was voor de presidentsverkiezingen. Toch blijft ze na zes lange jaren van gijzelaarschap bij haar ambities, zo bleek op een persconferentie na haar vrijlating.

Betancourt bedankte tijdens de persconferentie de Colombiaanse president Alvaro Uribe voor diens inspanningen om haar vrij te krijgen en zei dat hij een zeer goede president is. 'Maar het blijft mijn ambitie om Colombia als president te dienen', onderstreepte ze.