Open VLD-voorzitter Bart Somers wijst erop dat premier Yves Leterme op 15 juli, zoals afgesproken, in zijn verklaring ook de sociaal-economische krachtlijnen van deze regering moet geven. Dat zal echter pas lukken als ook de communautaire hypotheek is gelicht, stelt de liberale voorzitter donderdag in een reactie op de verklaringen van PS-voorzitter Elio Di Rupo.
Daarom zoekt Open VLD op een constructieve manier mee naar een akkoord en leggen we geen verklaringen af die het moeilijker maken. We rekenen op eenzelfde ingesteldheid bij onze coalitiepartners. De mensen verwachten dat van ons', zegt Somers.

Volgens de PS dreigt er een 'politiek probleem' als er op 15 juli geen elementen voor een sociaal-economische hervorming zijn. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo vanmiddag verklaard. De Franstalige socialisten sluiten niet uit dat de partij uit de regering zal stappen.

Di Rupo deed zijn uitspraken op de Franstalige televisie. Hij stelt de deelname van de Franstalige socialisten aan de regering in vraag als er geen akkoord komt over sociaal-economische maatregelen.

'De burgers hebben nood aan economische maatregelen in deze moeilijke tijden', zegt Di Rupo. 'Daarom is de Parti Socialiste ook in deze regering gestapt.'

Als er op 15 juli geen staatshervorming is, dan is dat niet zo'n levensgroot probleem voor de burger, argumenteert Di Rupo. Als er op 15 juli echter geen sociaal-economische maatregelen komen, is dat wel het geval.

Di Rupo maakt zich ook zorgen omdat de communautaire onderhandelingen al een tijdje in een voorbereidende fase zijn, terwijl de onderhandelingen over een sociaal-economisch pakket nog nergens staan.