Test-Aankoop en Deminor hebben een open brief gestuurd aan de top van Fortis waarin ze opheldering vragen over de onverwachte kapitaalverhoging en het schrappen van het dividend in contanten. Ze willen een bijzondere aandeelhoudersvergadering, een vertrouwensstemming en sluiten geen enkele maatregel uit in dit dossier zoals schadevergoeding voor het opgelopen koersverlies.
Beide organisaties, die ook al samenwerken in de zaak Lernout & Hauspie, willen volledige transparantie over de financiële situatie bij Fortis en stellen gerichte vragen naar nog mogelijke lijken in de kast. Die potentiële lijken hebben onder meer te maken met de portefeuille gestructureerde producten als met mogelijk waardeverlies op de peperdure overname van delen van ABN Amro.

Test-Aankoop en Deminor vragen ook de bijeenroeping van een bijzondere aandeelhoudersvergadering in verband met de vertrouwensbreuk bij de beleggers.

'Op deze algemene vergadering moeten de aandeelhouders hun vertrouwen in het management kunnen uitspreken', heet het.

Test-Aankoop en Deminor beginnen ook met het registeren van beleggers op hun respectieve websites. Beleggers zouden op die manier in een volgende fase geïnformeerd worden over de uitkomst van het verdere onderzoek, heet het.

De organisaties bekijken alle mogelijke acties, zonder onderscheid, ter vrijwaring van de belangen en met het behoud en de creatie van duurzame aandeelhouderswaarde. Maatregelen die erop gericht zijn schadevergoeding te komen, zullen eveneens onderzocht worden.