ECB plant geen reeks renteverhogingen
De Europese Centrale Bank verhoogde haar rente, zoals verwacht, met een kwart procentpunt tot 4,25 procent, het hoogste peil in zeven jaar. Ze geeft daarmee duidelijk aan dat ze de strijd tegen de inflatie en dan vooral tegen de oplopende inflatieverwachtingen belangrijker blijft vinden dat het stimuleren van de economische groei in de eurozone.
Tijdens een persconferentie waar hij het rentebesluit van de Bank toelichtte, noemde voorzitter Jean-Claude Trichet de inflatie vanmiddag 'een verontrustend probleem'. De inflatie blijft fors oplopen, voegde hij eraan toe.

Toch lijkt Trichet er vrij gerust in, want 'de Europeanen kunnen op de ECB rekenen om de inflatie op middellange termijn onder controle te houden, verzekerde hij'.

'Wij weten', zei Trichet, 'wat nodig is om de inflatie onder controle te houden. Het besluit om de rente te verhogen moet ons in staat stellen dat doel te bereiken.'

Maar hij voegde er wel aan toe dat het nog een tijd kan duren voor de inflatie op jaarbasis weer onder de 2 procent belandt. Dat is precies de helft van het peil dat in juni werd opgetekend.

In de doelstellingen van de ECB staat dat ze de inflatie op middellange termijn 'zo dicht mogelijk bij, maar wel onder de 2 procent' wil houden. Dat is sinds de instelling werd opgericht nog geen enkel jaar gelukt.

De vooruitzichten voor de economie in het algemeen noemde Trichet echter onzeker. Hij waarschuwde ook dat de groei tijdens het net afgelopen kwartaal 'eerder zwak' was.

De financiële markten hadden de rentebeslissing verwacht en reageerden opgelucht dat ze blijkbaar niet het begin is van een reeks verhogingen.

De euro, die in de voormiddag dicht in de buurt was gekomen van het recordpeil dat in mei werd gehaald, verzwakte kort na de verklaringen van Trichet.

Die verzwakking leidde op haar beurt tot een daling van de olieprijs die voor de beslissing voor het eerst boven 145 dollar per vat was uitgeklommen.