De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal harder gegroeid dan eerder werd aangenomen. De groei bedroeg 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In mei ging het CBS nog uit van een economische expansie van 3,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal kwam de groei uit op 0,4 procent tegen een eerste raming van 0,2 procent. De opwaartse bijstelling is vooral toe te schrijven aan een hogere raming voor de productie van de industrie en bouwsector.

Algemeen wordt verwacht dat de economische groei in het tweede kwartaal is teruggevallen, onder meer door een gedaald consumentenvertrouwen.

Het CBS meldde donderdag ook dat het aantal banen in het eerste kwartaal met 2,2 procent is toegenomen. In totaal waren er 172.000 werknemers meer dan in de eerste drie maanden van 2007. De banengroei was het hoogst in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening en handel, die ook de meeste werknemers tellen.

De banengroei was historisch gezien hoog, aldus het CBS, maar in geheel 2007 werd wel een hogere groei gemeten van 2,7 procent. De salarissen waren 3,1 procent hoger in het eerste kwartaal. De loonkosten voor de werkgevers stegen met 3,3 procent.