Begin juni werd Murray Richards aangesteld als bondscoach van de nationale vrouwenhockeyploeg, in opvolging van Michel Van den Boer die ermee ophield na het olympisch kwalificatietoernooi in Kazan (waar België nipt de olympische kwalificatie miste na verlies in de finale tegen de Verenigde Staten). Donderdag gaf Richards in Boom een blik op zijn visie met de nationale dames.
"Eerst en vooral moeten de fysieke sterkte en de conditie omhoog. Die waren al goed in Kazan, maar het kan nog beter", aldus de 31-jarige Richards, die ook assistent-coach is van de nationale mannen en hoofdcoach van de -21-jarigen bij de mannen. "Hetzelfde geldt voor de basisvaardigheden en de tactische ontwikkeling. Vooral aan het spelinzicht kan nog gewerkt worden. Heel belangrijk voor de ontwikkeling van de speelsters is vervolgens om meer interlands te spelen. In Kazan hebben we daarvoor trouwens al contacten gelegd met andere landen".

"Ik ben trouwens blij dat bijna iedereen van de groep van Kazan heeft besloten om door te gaan met de nationale ploeg", vertelde Richards. "Enkel Margaux Grossen, die zich verder wil toeleggen op haar carrière als fotografe, stopt er mee, maar de deur staat altijd open voor haar. Naast de kern van Kazan willen we echter nog een aantal oudere speelsters overhalen, en bij de -21-jarigen zitten ook enkele veelbelovende speelsters. De jeugd willen we zeker verder ontwikkelen, zodat we altijd genoeg speelsters hebben die klaar staan om direct voor de nationale ploeg te spelen".

De eerstvolgende doelen van de nationale vrouwen zijn de Champions Challenge in 2009 en het EK voor B-landen in Rome, eveneens in 2009. Op dat EK wil België de promotie afdwingen naar de hoogste divisie. Op langere termijn wordt toegewerkt naar de WK-kwalificatie in 2010 en de Olympische Spelen van 2012 in Londen.