'Belgisch hockeyteam nog enkele details verwijderd van toplanden'
Archieffoto: België klopt Duitsland Foto: belga
Volgens Adam Commens, bondscoach van het nationale mannenhockeyteam, ligt België niet ver meer achterop op de toplanden.
Commens gaf aan veel geleerd te hebben uit de interlands van de voorbije maand. "We kunnen nu al goed ons mannetje staan tegen de sterkere landen en hen soms ook zelfs domineren. Tegen Australië bijvoorbeeld hebben we weliswaar twee keer zwaar verloren (6-0 op 15/06 en 5-2 op 17/06), maar de Australiërs zijn de absolute top en domineren ook de andere toplanden. Bovendien zaten we op het moment van die nederlagen op het einde van een fysiek zware periode. Ondanks de zware cijfers ben ik blij dat we niet enkel verdedigd hebben. We hebben 35 à 40 minuten goed weerwerk geboden, hebben een aantal keer het spel gemaakt, en zijn vaak onder de druk uit gekomen", aldus de bondscoach.

"Naast de vaststelling dat we nu veel beter zelf het spel kunnen maken, heb ik echter gezien dat we nog moeten verbeteren in het spel veranderen wanneer we onder druk staan", ging Commens verder. "De komende weken gaan we daar nog op werken. Ook het behouden van de technische skills bij vermoeidheid en de key set plays in aanval en verdediging moeten nog beter. De strafcorneraanval daarentegen is uitstekend, met een scorepercentage van 40%. Ik zie nu al dat de teams anders verdedigen tegen ons. Over het algemeen zitten we niet ver achter de toplanden, en de komende weken gaan we nog werken aan die punten om dichterbij te sluipen".

Strubbelingen

Commens ziet ondertussen ook veel enthousiasme bij de spelers over de full-time voorbereiding op de Spelen. "Positief daarbij is dat we nu al enkele strubbelingen hebben tussen de spelers, wat normaal is bij een groep die constant bij elkaar is. Het is goed dat die problemen nu opgemerkt worden, zodat we ze kunnen oplossen vóór Peking. Kleine conflicten kunnen een team namelijk destabiliseren. Zoiets mag zeker niet onderschat worden".

Van 7 tot 14 juli trekt de nationale ploeg naar het Spaanse Terrassa, waar op 12 en 14 juli zal geoefend worden tegen Spanje, de eerste tegenstander van België in Peking. "Die stage is om meerdere redenen goed", aldus Commens. "Eerst en vooral is de pitch er dezelfde als die in Peking, ten tweede is het weer er ook gelijkaardig, en tot slot kunnen we ook wat opsteken over onze eerste tegenstander in Peking. Natuurlijk zullen beide landen hun teamtactiek niet prijsgeven, maar we kunnen wel veel leren over de individuele kwaliteiten van de Spanjaarden".

Op 17 en 18 juli speelt België nog op terrein van Braxgata in Boom tegen Groot-Brittannië, en de twee volgende dagen staan nog twee interlands in en tegen Nederland geprogrammeerd. De definitieve selectie van 16 spelers + 2 invallers wordt bekendgemaakt op 22 juli, en het team reist op 29 juli af naar Peking. Na 3 of 4 dagen in Peking vliegen de hockeyers door naar Yantai, waar het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) het trainingskamp heeft ingericht, en een viertal dagen voor de eerste wedstrijd vliegen ze terug naar Peking.