De mosselsector vreest voor de toekomst van de Zeeuwse mossel. Een verbod op het vangen van mosselzaad en mosselen in de Waddenzee brengt de vangst in moeilijkheden. Dat zegt Ton Verbree van de Nederlandse mosselproducentenorganisatie.
Natuurorganisaties dwongen bij de Raad van State in februari een verbod af op het vangen van mosselzaad in het voorjaar. Dat zaad wordt door de kwekers in ongeveer twee jaar opgekweekt tot consumptiemosselen.

Maandag eisten natuurorganisaties voor de Nederlandse Raad van State ook een voorlopig verbod voor de najaarsvisserij op mosselzaad. Er zou onvoldoende zijn aangetoond dat de mosselkweek geen schadelijke gevolgen heeft voor het Waddenmilieu.

Schade

De mosselsector haalt 98 procent van de Zeeuwse mosselen uit de Waddenzee. De sector en moet nu aantonen dat de vangst geen schade aanricht. Maar dat onderzoek duurt nog tot 2014.

De huidige voorraad zorgt ervoor dat de productie nog tot 2010 verzekerd is. Wanneer ook in het najaar niet op mosselzaad gevist mag worden, komt de productie na 2010 in gevaar.

'Indien we, zoals de natuurorganisaties eisen, op een visserijvergunning moeten wachten tot in 2012-2014, dan betekent dat het einde van de mosselsector', aldus Ton Verbree, voorzitter van de Productenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur vanmiddag.

Nieuwe aanvoer

In de derde week van juli zijn de nieuwe Zeeuwse mosselen in de winkel te koop. De aanvoer is dan echter nog beperkt, waardoor de prijs kan oplopen. Hoe duur ze precies worden, is nog niet duidelijk. Een doorsnee Imperial mossel kan, volgens de grootste handelaar Ron Barbé wellicht 10 euro per kilo kosten.