Philippe Gilbert droomt van geel verjaardagsgeschenk
Foto: epa
Philippe Gilbert komt zaterdag in Brest als één van de speerpunten bij Française des Jeux aan de start van de 95e Tour de France. De Tour start dit jaar met een rit in lijn, die volledig op het lijf geschreven is van de Belg. Gilbert wordt zaterdag 26 en droomt luidop over een wel erg bijzonder verjaardagscadeau: de gele leiderstrui.
"Dat de Tour de France op gang wordt geschoten met een rit in lijn is zeker en vast in mijn voordeel. Anders had ik al een paar seconden moeten toegeven op de leider. Nu kan ik mij misschien handhaven in het klassement en lukt het in de openingsrit niet, dan komen er nog enkele mogelijkheden om alsnog het gele leidersshirt weg te kapen", vertelde Gilbert donderdag op een druk bijgewoonde persconferentie.

"De etappes tot en met de individuele tijdrit van maandag liggen me. Na de rit tussen Brest en Plumelec volgt de etappe Auray-Saint-Brieuc en dan Saint Malo-Nantes. Daar zal het in de eerste week moeten gebeuren voor mij. Ik reken ook op de zogenaamde 'overgangsritten' om te stunten. De conditie is goed en ik hoop daarvan te kunnen profiteren. Ik blijf alvast op dezelfde wijze verder werken. Of ik mijn gele ambitie ga waarmaken, is een zeer open vraag. Net als deze Tour trouwens, heel open. Er komen veel renners aan de start die in hun kansen geloven om de eerste dag de leiderstrui te pakken. Winst in de openingsetappe is meteen geel, dat weet iedereen onderhand wel. Dat de eerste rit samenvalt met mijn verjaardag, maakt het allemaal nog wat specialer. Het parcours spreekt zeker in mijn voordeel met een aankomst licht bergop. Bedoeling is alvast om op dat punt netjes voorin te schuiven zonder al te veel energie te verbruiken."

"Ik begin zaterdag aan mijn vierde Tour de France. De zenuwachtigheid, zoals tijdens mijn eerste Ronde van Frankrijk, kan ik hierdoor al wat onderdrukken. Dat lukt zelfs vrij aardig. Eigenlijk heb ik een haat-liefdeverhouding met deze koers. Het is afzien tot en met Parijs, maar eens alles gedaan is mis je het hele boeltje en hoop je er volgend jaar opnieuw aan de start te komen. Vandaag hebben we een heel beladen dag. Vanmorgen kregen we, onaangekondigd, een bloedcontrole, nu is er de persconferentie en dan gaan wij wat eten en losrijden. Dat zal zeker heel wat gemakkelijker gaan dan vorig jaar toen de Tour de France voor 'Le Grand Depart' te gast was in Londen. In Brest beschikken ze over brede wegen en is het verkeer niet zo hectisch. Na het ritje volgt een massage en staat er weer rust op het programma. Veel hoef je niet meer te doen. Zeker niet na zondag, toen wij tijdens het Belgisch kampioenschap niet minder dan zes uur op de fiets zaten. Ik ben klaar voor de Tour en ja, ik lonk naar die gele trui", besloot Philippe Gilbert.