Bij aandrijfriemenproducent Gates Europe in Erembodegem bij Aalst hebben vakbonden en directie woensdagavond een ontwerpakkoord bereikt. Dat meldt Erwin Callebaut van de socialistische vakbond ABVV.
Dinsdagvoormiddag was bij Gates een korte staking uitgebroken. De arbeiders vonden dat ze ongelijk behandeld werden en vroegen een compenserende loonsverhoging. Concreet stelden ze voor een loonsverhoging - die normaal op 1 januari volgend jaar zou ingaan - vervroegd in werking te laten treden. "Maar dat wou de directie niet toestaan", aldus Callebaut. "Het was voor hen een principiële kwestie om geen loonsverhoging aan de lopende cao toe te voegen."

Na lang onderhandelen konden bonden en directie woensdag rond 23 uur dan toch tot een compromis komen. "Er komt een premie gebaseerd op cao nummmer 90", aldus Callebaut. "Die maakt het mogelijk resultaatsgebonden netto premies uit te keren." Bij Gates zal de premie - van 25 euro - gelinkt worden aan het dalen van afwezigheden door ziekte.

Vanaf vandaag/donderdag stellen de bonden het ontwerpakkoord voor aan de arbeiders. Volgende week maandag wordt er dan over gestemd.

Gates Europe produceert in Erembodegem rubberen aandrijfriemen voor onder meer wagens en tractoren. Er zijn 230 arbeiders en 200 bedienden aan de slag. De bedienden zijn niet betrokken in het sociaal conflict omdat zij onder een andere cao vallen.