De Mongoolse Revolutionaire Volkspartij (MPRP) heeft de meerderheid van de stemmen behaald bij de parlementsverkiezingen in Mongolië. Dat heeft een woordvoerder van de nationale kiescommissie donderdag bekendgemaakt.
De MPRP haalt 47 van de 76 zetels in het parlement. De Democraten, de voornaamste uitdager van de voormalige communisten, halen 26 zetels. De overige drie zetels gaan naar een onafhankelijke kandidaat en twee kleine partijen.

De woordvoerder verzekert dat de verkiezingen op een eerlijke manier zijn verlopen. "Dit is het definitieve resultaat", zegt de man. "Sommigen konden niet verkroppen dat hun kandidaat heeft verloren, maar we hebben geteld en herteld en het resultaat bleef hetzelfde."

Dinsdagavond raakten duizenden manifestanten slaags met de politie. Ze staken het hoofdkwartier van de MPRP in brand omdat de voormalige communisten hun overwinning al hadden aangekondigd voor de officiële uitslag bekend was.

Volgens de Democraten zijn de verkiezingen vervalst. 'Ik ben er diep van overtuigd dat deze verkiezingsoverwinning werd gestolen', verklaarde Tsakhiagiin Elbegdorj, leider van de Democraten. 'De stemmen moeten opnieuw worden geteld.'