LONDEN - Een liefdesbrief van Napoleon is dinsdagavond in Londen voor 276.000 pond, ongeveer 410.000 euro, geveild. Dat is vijfmaal zoveel als de verwachte prijs van 50.000 pond, aldus het veilingshuis Christie's.
De brief van de kleine Corsicaan maakte deel uit van een verzameling van 570 handgeschreven documenten, die sinds 1970 door de Oostenrijkse bankier Albin Schram werd samengesteld. Daaronder bevinden zich ook brieven van andere historische figuren zoals Winston Churchill, Mahatma Gandhi en Ernest Hemingway.

De geveilde brief van Napoleon Bonaparte was gericht aan zijn latere echtgenote en keizerin Josephine de Beauharnais. 'Ik geef je drie kussen', schreef de generaal (1769-1821) aan zijn geliefde. 'Een op je hart, een op je mond en een op je ogen'.

Volgens het veilinghuis is het een van de slechts drie overgebleven brieven van Napoleon aan zijn geliefde voor hun huwelijk. Hij werd geschreven ter verzoening na een hevige ruzie.

Een brief van Ernest Hemingway wisselde voor 78.000 pond van eigenaar. Een geïllustreerd schrijven van de Spaanse schilder Francisco de Goya y Lucientes bereikte een prijs van 60.000 pond.

Onder de geschreven schatten bevond zich ook een brief van de 16-jarige, latere Britse premier Winston Churchill, waarin hij zijn moeder vorderingen op school beloofde: 'Ik maak vooruitgang en studeer elke dag heel veel'. Een ander van de vele pronkstukken was een brief van J.R.R. Tolkien aan de illustratrice van zijn werk 'In de ban van de ring'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig