NEW DELHI - Bij overstromingen door moessonregens in de deelstaat Gujarat in het westen van India zijn de afgelopen week zeker 131 mensen om het leven gekomen. Ruim 7.200 dorpen zijn onder water komen te staan en ongeveer 176.000 mensen zijn dakloos geraakt. Ook is een van de 359 Aziatische leeuwen die de wereld nog telde verdronken.

De moesson zorgt ook in de Pakistaanse provincie North West Frontier voor grote wateroverlast. Tientallen dorpen staan onder water en duizenden mensen zijn van de buitenwereld afgesloten. Veertienduizend huizen zijn beschadigd of verwoest. Er is geen melding gemaakt van doden.

De leeuw werd vrijdag gevonden bij de Droneshwar-dam, stroomafwaarts van het natuurreservaat Gir, waar hij vandaan kwam, aldus de krant de Hindustan Times. De Indiase regering heeft leger en luchtmacht ingezet om de dorpelingen in Gujarat te helpen. Er worden voedselpakketten uitgeworpen en er zijn reddingsmissies op touw gezet. Veel dorpelingen hebben al hun vee en bezittingen verloren.

Het regenseizoen, dat in juni begint, zorgt jaarlijks voor overstromingen in het westen en noorden van India en in delen van Pakistan.