Tom Boonen ook in de Ronde oppermachtig
Foto: reuters
Tom Boonen heeft de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen, een rit over 182 km van Challans naar Les Essarts. In de massaspurt versloeg Boonen de Noor Thor Hushovd en de Australiër Robbie McEwen. De Amerikaan David Zabriskie behoudt de gele trui.
De 24-jarige Boonen beleeft een fantastisch seizoen. Hij won onder andere al de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de Tour boekte hij zijn derde ritzege, na twee overwinningen vorig seizoen in Angers en tijdens de slotrit op de Champs-Elysées in Parijs.

Tussen Challans en Les Essarts kleurden vier renners de etappe: de Fransen Sylvain Calzati en Thomas Voeckler, de Hongaar Laszlo Bodrogi (die lange tijd virtueel in het geel reed) en de Spanjaard David Canada. Bij de bevoorrading in La Terrière (Km 91) telden ze 4:15 voorsprong.

Tijdens het enige klimmetje van de dag, op 16,5 km van de meet, pakte Thomas Voeckler (die vorig jaar tien dagen in de gele trui reed) de eerste bolletjestrui als beste klimmer.

Bodrogi gaf het op en zijn drie medevluchters werden op 6 km van de meet bijgehaald. Er kwamen nog schuchtere pogingen van de Spanjaard Walter Bénéteau en de Spanjaard Constantino Zaballa, maar een massaspurt bleek onvermijdelijk. Daarin toonde Tom Boonen zich de snelste van het pak voor Hushovd en Mcewen.

,,De kop is er meteen af"

,,Fantastisch", glunderde manager Patrick Lefevere. ,,De kop is er meteen af. Dat is goed om Tom de komende dagen stressloos te laten fietsen. Een wereld van verschil met vorig jaar. Zoals hij vandaag won, was zondermeer subliem. Geen discussie mogelijk, hij was de snelste. Maar ik wil niet antwoorden op de vraag hoeveel ritten hij de komende dagen nog gaat winnen. Hij heeft nu al waar we voor gekomen zijn. Wat er nog bijkomt, is zuivere winst. Ook over de strijd voor de groene trui laat ik me nog niet uit. We gaan onze tactiek dag per dag bekijken en bepalen."

Boonen zelf glunderde al even fel als zijn patron. En was bijzonder vlot in zijn commentaar. ,,Schitterend gewonnen, maar toch heb ik me van heel de dag niet super gevoeld", vertelde hij. ,,Dat is niet onlogisch, als je zoals zaterdag niet veel gefietst hebt. Maar het kon ook het gevolg zijn van de antibiotica, die ik moeten slikken heb met mijn tandontsteking. Die twijfel maakte me wat ongemakkelijk, maar in de finale heb ik er niets meer van gevoeld. Mijn stress is meteen weg. Volhouden nu de komende dagen en mijn groene trui verdedigen. Dat het nu 1-0 is tegen McEwen laat me koud. Morgen in Tours kan het al 1-1 zijn." .

,,Gegokt en verloren"

,,Gegokt en verloren", zuchtte de Australische kampioen. ,,Ik wilde op verrassing spelen zoals vorig jaar in Namen, maar dat is mislukt. Ik kwam veel te vroeg aan de leiding en met Boonen in het wiel is dat dodelijk. Die kan ik onmogelijk 250 meter achter me houden. Hij is de terechte winnaar. Hij heeft een perfecte spurt gereden en ik niet. Maar er komen nog kansen."

,,Verliezen tegen Boonen is geen schande", vulde zijn manager Marc Sergeant aan. ,,Daarom is er van een zware ontgoocheling geen sprake, ook al hadden we liever gewonnen. Zoals altijd krijgt McEwen ook de komende dagen het volste vertrouwen van de hele ploeg. Daar verandert een nederlaag niets aan."

Technische problemen

Wegens technische problemen konden we u in onze live-verslaggeving niet op de hoogte brengen van het wedstrijdverloop in de slotkilometers. Onze excuses daarvoor.