Extra middelen voor Brusselse Zuidwijk
Foto: pb
BRUSSEL - De ontwikkeling van de buurt rond het Brusselse Zuidstation krijgt een nieuw elan omdat de federale overheid extra middelen ter beschikking heeft gesteld via het samenwerkingsverband Beliris.
Dat heeft Brussels minister-president Charles Picqué vandaag geantwoord in het Brusselse parlement na enkele interpellaties in verband met de toestand van de buurt.

Er zijn opnieuw middelen voor de Zuidwijk, aldus Picqué. Het gaat om geld van Beliris, het samenwerkingsverband tussen de Brusselse regering en de federale overheid. Zo is er voor 2005 vijf miljoen euro ter beschikking voor huisvesting in Sint-Gillis.

6,6 miljoen euro is bestemd voor de bouw van een kinderdagverblijf, een polyvalente zaal, de heraanleg van straten en openbare ruimten. Onder andere de Hollandstraat en de Merodestraat worden heraangelegd.

Apocalyptisch stadsbeeld

Toen in 1989 bekend raakte dat het Zuidstation het centrale HST-station zou worden, veroorzaakte dat een golf van speculatie in de buurt. Volgens SP.A-volksvertegenwoordiger Jan Beghin is de wijk nog altijd ,,ontwricht'' en is het stadsbeeld er ,,apocalyptisch''.