LUXEMBURG - De Luxemburgse premier en huidig voorzitter van de Europese Unie Jean-Claude Juncker heeft vandaag opnieuw bevestigd dat hij zal aftreden indien het referendum over de Europese grondwet in Luxemburg een ,,nee'' oplevert.
,,Het is een zaak van elimentaire fatsoenlijkheid ten opzichte van de Luxemburgse kiezers'', zei Juncker op een persconferentie. Op 10 juli trekt Luxemburg naar de stembus.

Luxemburg is het eerstvolgende land van de EU dat een referendum over de Europese grondwet houdt na de overwinning van het nee-kamp in Frankrijk en Nederland.

De bevolking van het Groothertogdom is traditioneel een groter voorstander van de Europese constructie. Maar het nee-kamp tegen de grondwet, dat enkele maanden geleden nog bijzonder klein was, is de laatste tijd wel gegroeid. Een peiling van vorige maand geeft aan dat 41 procent tegen de grondwet willen stemmen. In oktober 2004 was dat slechts 24 procent.

Juncker, al 10 jaar aan de macht, had in december vorig jaar al bevestigd dat hij zou aftreden indien zijn landgenoten het verdrag zouden afwijzen.