CIA-baas George Tenet treedt af
George Tenet Foto: belga
WASHINGTON - De directeur van de Amerikaanse geheime dienst CIA, George Tenet treedt af. Dat heeft president George Bush aangekondigd. Hij zei dat Tenet ''om persoonlijke redenen'' opstapt.
Tot er een nieuwe directeur wordt gevonden neemt Tenets plaatsvervanger diens taken over.

Bush prees Tenet als een ,,sterke en kundige'' bestuurder. ,,Ik zal hem missen'', zei Bush voor hij naar Europa vertrok.

Tenet lag de afgelopen maanden onder vuur. In de aanloop naar de oorlog in Irak hamerde de CIA steeds op het gevaar van de massavernietigingswapens waarover Saddam Hoessein zou beschikken. Meer dan een jaar na de val van het regime van Saddam zijn dergelijke wapens nog steeds niet gevonden. Ook de dreiging die van het terreurnetwerk Al-Qaeda uitging zou de CIA niet goed hebben ingeschat.

Een onderzoekscommissie uitte vorige maand scherpe kritiek op het functioneren van de dienst in de periode voorafgaand aan de aanslagen van 11 september 2001.

Tenet (44) leidde de CIA gedurende zeven jaar, waarvan de eerste vier onder de Democratische president Bill Clinton. Onder de verschillende namen van opvolgers die de ronde doen is die van zijn plaatsvervanger McLaughlin. Ook Porter Goss, een voormalig CIA-agent die momenteel de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden leidt, wordt genoemd als mogelijke CIA-chef.