Artsen zonder Grenzen schort activiteiten in Afghanistan op
Een Afghaanse veiligheidsagent kijkt door de poort van het hoofdkwartier van Artsen zonder Grenzen in Kabul. Foto: afp
KABUL - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen schort alle activiteiten van haar vijf secties in Afghanistan op ,,tot nader order''. Aanleiding voor de opschorting is de aanslag woensdag waarbij vijf leden van de organisatie, onder wie een Belgische vrouw, om het leven kwamen.

Artsen zonder Grenzen heeft ook de namen vrijgegeven van de slachtoffers. De omgekomen Belgische vrouw is Hélène de Beir. Ze is afkomstig uit Kortrijk en was projectcoördinator. De Nederlander was Willem Kwint, logistiek medewerker; de Noor Egil Tynaes was arts. Ook de vertaler en de chauffeur, alletwee Afghanen, kwamen om.

Hinderlaag

De auto van de groep liep bij het dorp Khair Khana in het noordwesten van het land in een hinderlaag. Twee mannen op een motor hielden de auto tegen en openden het vuur met kalasjnikovs, zei de politiechef van de provincie Badghis, Amir Shah Naibzada. Een boer uit de omgeving was getuige van de aanslag. De politie heeft dankzij hem een goed signalement van de daders.

Donderdagochtend hebben zo’n vijftig agenten huizen doorzocht in diverse dorpen in de omgeving. De lichamen van de slachtoffers lagen in de kliniek die zij zelf hebben helpen runnen. Huilende Afghanen verzamelden zich bij de kliniek.

Opgeëist door Taliban

De aanslag is opgeëist door mullah Abdul Hakim Latifi, die als woordvoerder van de Taliban zegt op te treden. ,,De buitenlandse hulpverleners werkten mee aan het beleid van Amerika. In de toekomst volgen nog meer aanslagen zoals deze'', zei Latifi per telefoon tegen het persbureau AP.

Volgens de Afghaanse autoriteiten is het echter te vroeg om te zeggen of guerrillastrijders achter de aanslag zitten. In het gebied komen gewapende overvallen vaker voor. De Taliban en Al-Qaeda hebben herhaaldelijk aanslagen gepleegd op hulpverleners, maar dat was vooral in het zuiden en het oosten van Afghanistan.

De Taliban willen de wederopbouw van Afghanistan hinderen en de in september te houden verkiezingen in het honderd sturen. Vorige maand werden drie verkiezingsmedewerkers van de Verenigde Naties doodgeschoten in de oostelijke provincie Nuristan. In april werden twee medewerkers van een Afghaanse hulporganisatie het slachtoffer van een aanslag in de provincie Kandahar. In maart werd het Afghaanse hoofd van de afdeling van de Rode Halve Maan in de zuidelijke provincie Zabul doodgeschoten.

Naar Kabul

Het is nog niet duidelijk in welke mate en tot wanneer Artsen zonder Grenzen zijn activiteiten opschort. ,,In de komende weken zullen wij deze gebeurtenis diepgaand analyseren, maar op dit moment is onze prioriteit te zorgen voor de mensen die door deze tragedie het meest getroffen zijn'', zei woordvoerster Vicky Hawkins op een persconferentie.

Artsen Zonder Grenzen heeft in Afghanistan ongeveer tachtig buitenlandse en veertienhonderd Afghaanse medewerkers in dienst. Een deel van de buitenlanders wordt in Kabul teruggetrokken en andere medewerkers worden overgeplaatst naar oorden die als veilig worden beschouwd.

Onveiligheid valt mee volgens Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai zei donderdag dat hij de aanslag betreurt, maar dat het met de onveiligheid in Afghanistan reuze meevalt. Afghanistan is volgens Karzai zelfs het veiligste land in de regio. ,,Er zijn natuurlijk incidenten, en daar moeten we iets aan doen. Maar dit is niet alarmerend.'' Armoede is voor de meeste Afghanen een groter probleem, zei Karzai.

De Verenigde Naties reageren verontruster op de aanslag. De VN lieten weten ,,diep geschokt en verontwaardigd'' te zijn en dat de aanslag bevestigt dat de veiligheidssituatie er de afgelopen maanden op achteruit is gegaan.