Computerpanne stuurt Brits vliegverkeer in de war (update)
Het luchtverkeerscentrum in Swanwick kampte nog voor de opening met softwareproblemen. Foto: epa
LONDEN - Het computersysteem van de Britse luchtverkeersleiding is, na een ernstige panne in tal van Britse luchthavens vanmorgen, weer "helemaal operationeel", zo meldt een woordvoerder van het National Air Traffic Services (NATS). Op heel wat luchthavens, waaronder Heathrow in Londen, konden door de panne urenlang geen vliegtuigen vertrekken.

De Britse luchtvaartautoriteiten verwachten nog een hele dag vertragingen. ,,De veiligheid was onze eerste zorg. We doen ons best om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen die moeten landen, dat kunnen doen zodat de vertragingen verdwijnen", aldus de NATS-woordvoerder. Hij kon niet zeggen hoeveel vluchten door de panne werden gehinderd, noch hoe groot de opgelopen vertragingen zijn.

Oorzaak van de chaos was een computerpanne in het centraal controlecentrum in Swanwick. Dat prestigieuze centrum opende in 2002, vijf jaar later dan gepland. De vertraging was te wijten aan problemen met de software.

Ook na de opening bleef de werking van het controlecentrum voor het luchtverkeer problematisch. Bij één incident werd een vliegtuig naar het Schotse Glasgow gestuurd, terwijl de bestemming eigenlijk Cardiff in Wales was.

Intussen is de panne verholpen, maar het zou nog een dag duren vooraleer alle vluchten opnieuw normaal verlopen. Vanuit Zaventem vertrekken de vluchten naar Groot-Brittannië met twee uur vertraging. Vliegtuigen die uit Groot-Brittannië komen, hebben nog meer vertraging.