BELGRADO - In de omgeving van de Joegoslavische hoofdstad Belgrado is een massagraf met daarin 86 in Kosovo omgebrachte Albanezen ontdekt. Dat heeft de onafhankelijke radiozender B-92 zondag gemeld. De lijken vertonen tekenen van foltering, zo citeert de radio experten.
De lichamen zijn van slachtoffers van een bloedbad tijdens de Kosovo-oorlog. Ze werden met een koelwagen naar Servië overgebracht. De koelwagen werd vervolgens in de Donau gereden. Maar de operatie werd ontdekt. Waar de lichamen werden begraven, werd nooit bekendgemaakt.

Burgers

Het gaat voornamelijk om burgers. Sommige lichamen dragen uniformen van de rebellenbeweging UCK. Naast 83 lichamen zijn drie hoofden en een romp aangetroffen. De autoriteiten zijn nog volop bezig de lichamen op te graven.

Volgens de zender bewijst de opgraving dat het regime van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic en de legertop betrokken waren in oorlogsmisdaden.

Tussen maart en juni 1999 zouden volgens Servische media de lijken van minstens 800 omgebrachte Albanezen, onder wie vrouwen en kinderen, vanuit Kosovo vervoerd zijn naar geheime massagraven in Servië en elders in Kosovo.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig