MADRID _ De wereld van de Spaanse stierkamp beleeft sinds vrijdag één van de grootste schandalen van de afgelopen jaren. Tijdens een Corrida in Madrid weigerde de populaire matador Jose Tomas, ondanks verscheidene verwittigingen, de stier te doden en vertrok onverrichter zake en voor de ogen van de Spaanse koning Juan Carlos uit de arena.
Het publiek reageerde woedend en met een oorverdovend fluitconcert. Tomas moest onder politiebegeleiding vertrekken. De 25-jarige stierentemmer verantwoordde zijn beslissing met de woorden dat de stier te tam zou geweest zijn. Critici verwijten hem dat hij na een slechte prestatie te trots was om de stier te doden en dat hij het publiek beledigd heeft.

Helpers moesten de 500 kilogram wegende stier uiteindelijk met een steek in de nek doden. De corrida moest één van de hoogtepunten worden van de feesten ter ere van de patroonheilige van Madrid, San Isidro. Tomas moet nu een boete betalen van 10 miljoen pesetas (ongeveer 2,5 miljoen frank). Vroeger belandden matadors die tegen de regels zondigden in de gevangenis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig