BOGOTA _ De regering van Colombia en de guerrillabeweging FARC hebben voor het eerst een akkoord gesloten voor de uitwisseling van zieke gevangenen. Dat heeft de speciale hoge Colombiaanse commissaris voor de vrede, Camilo Gomez, gisteren bekendgemaakt.
De guerrillabeweging heeft beloofd dat ze 42 zieke politieagenten en soldaten vrijlaat. De regering op haar beurt zal vijftien zieke rebellen laten gaan. Het akkoord voorziet op een later tijdstip in de vrijlating van nog eens honderd militairen en politieagenten die in handen zijn van de rebellen.

Wanneer eerste groepen vrijkomen is niet bekendgemaakt. De rebellen hebben als gebaar van goede wil ook de spoedige vrijlating aangekondigd van kolonel Alvaro Leon Acosta, wiens helikopter ruim een jaar geleden door de rebellen werd neergeschoten. De militair zou verlamd zijn in zijn benen en op sterven liggen.

Geschat wordt dat de rebellen zo'n vijfhonderd militairen en politieagenten in handen hebben. Een ongeveer evengroot aantal guerrillastrijders zit vast in Colombiaanse gevangenissen.

De overeenkomst is het resulaat van besprekingen tussen Gomez en FARC in de gedemilitariseerde zone die in 1998 door de Colombiaanse president Andres Pastrana aan de rebellen werd toegewezen. De toewijzing moest een basis vormen om tot vrede te komen. De zone van 42.000 vierkante kilometer (een gebied zo groot als Zwitserland) wordt volgens tal van waarnemers echter misbruikt voor de productie en smokkel van coca, wapeninvoer, de ronseling van kindsoldaten en het vasthouden van ontvoerde Colombianen.

De vredesonderhandelingen moeten een einde maken aan de Colombiaanse burgeroorlog die al 37 jaar duurt en 200.000 mensenlevens heeft geëist. Sinds begin 1999 proberen regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) een vredesproces van de grond te krijgen, maar tot nog toe verliep dit uiterst moeizaam.

Maar de FARC hield telkens de boot af als het om wezenlijke gesprekken ging. De van origine marxistische guerrilla zette bloedige strijd in alle hevigheid voort.

Afgelopen week nog werd in het noorden van Colombia een bloedbad aangericht. Zeker 35 boeren die ervan werden beschuldigd lid te zijn van paramilitaire groepen werden afgeslacht. De moordpartij wordt aan FARC toegeschreven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig