BANGUI _ Het leger van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft zich meester gemaakt van het huis van generaal André Kolingba, die het brein zou zijn geweest achter de mislukte coup van afgelopen maandag.
Een woordvoerder van president Ange-Félix Patassé verklaarde dat Kolingba al was vertrokken voordat de militairen zijn huis binnenkwamen. De regering heeft in een verklaring toegegeven dat ze bij de jacht op rebellen hulp krijgt van troepen uit Libië.

Het leger van de Afrikaanse staat gaat bij het opsporen van de coupplegers niet zachtzinnig te werk. Er zijn meldingen van wreedheden en er wordt geschoten, klaarblijkelijk in een poging om de Yakoma-gemeenschap te dwingen generaal Kolingba over te dragen. Kolingba behoort zelf tot de Yakoma's, een stam uit het zuiden van het land.

In verband met het harde optreden van de strijdkrachten zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Velen zoeken hun toevlucht bij diplomaten en in kerken.

Kolingba is oud-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij heeft toegegeven dat hij banden heeft met de muiters. De generaal is aangeklaagd wegens moord en rebellie. Bij de couppoging kwamen verscheidene bewakers van de president om het leven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig