KATHMANDU _ De regent van Nepal heeft gezegd dat het bloedbad vrijdag bij de koninklijke familie is veroorzaakt doordat een automatisch wapen per ongeluk afging.
De regent, prins Gyanendra, verklaarde vandaag dat verscheidene leden van de familie gewond raakten en in het ziekenhuis zijn overleden. Artsen konden hen niet meer redden, aldus een verklaring. Het is het eerste officiële commentaar in Nepal over de toedracht van het drama.

De schietpartij kostte onder anderen de koning Birendra en koningin Aishwarya van Nepal het leven. Gisteren verklaarde minister van Binnenlandse Zaken dat kroonprins Dipendra zijn familieleden had neergeschoten na een ruzie. Daarna zou hij het wapen op zichzelf hebben gericht. Er deden geruchten de ronde dat er binnen de koninklijke familie onenigheid bestond over de bruid van de troonopvolger.

Koning in coma

Dipendra ligt nu in coma. Gisteren werd hij tot koning benoemd, zoals de grondwet voorschrijft. Zijn oom neemt zijn taken nu waar. Het eerste officiële optreden van de regent was het leiden van de uitvaart van zijn familieleden. Als Dipendra overlijdt, wordt Gyanendra koning.

De premier van Nepal, Girija Prasad Koirala, heeft het volk opgeroepen kalm te blijven na de dramatische gebeurtenissen van vrijdag. Hij vroeg de Nepalezen te bidden tijdens de vijf dagen van nationale rouw die zijn afgekondigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig