Anderlecht redt punt
Foto: belga
Onwaarschijnlijk maar waar. Anderlecht kwam gisteren niet verder dan 1-1 bij Tubeke en blijft dus op gelijke hoogte met Standard. De testmatchen zijn weer dichterbij. Uitgerekend de uitgeleende Standard-speler Dufer scoorde voor Tubeke.
Eigenlijk is het de grap van het seizoen. Na het 0-0 gelijkspel van Standard zaterdag tegen Zulte Waregem, moest Anderlecht alleen maar winnen van het nietige Tubeke om een serieuze optie te nemen op de titel. Tubeke dat is de ploeg met 75 tegengoals dat al bijna zeker is van degradatie. Maar Anderlecht faalde. Marcin Wasilewski duwde zelfs pas in de blessuretijd de 1-1 tegen de touwen.

Dat Tubeke geen hapklare brok zou zijn voor Anderlecht was eigenlijk wel voorspelbaar. Standard won hier eerder ook maar met 0-1 en trainer Cartier had zijn mannen zo opfokt dat ze schopten op alles wat bewoog.

De thuisploeg had tot voor deze match al 82 gele kaarten gekregen en deed er gisteren in het eerste kwartier al twee gele kartonnen bij. Tubeke vocht immers om te overleven in eerste klasse want alleen met een zege tegen Anderlecht waren de Waals-Brabanders nog niet mathematisch zeker van degradatie.

Anderlecht zag de neo-eersteklasser echter wel te veel als een makkie en voetbalde slap. Sporting had de voorbije vijf matchen geen enkele tegengoal gekregen, maar moest gisteren sleutelen aan zijn verdediging. Juhasz was na een virale infectie niet speelklaar en werd vervangen door Victor Bernardez. Misschien was het door een gebrek aan automatismen, maar de reeks zonder tegengoals werd in het Stade Leburton na drie minuten al bijna afgebroken. Dufer speelde Diafutua vrij, maar de Tubeekse spits, alleen voor Schollen, miste.

Daarna begon Anderlecht wel meer aan te dringen, maar draaischijf Boussoufa lag goed aan de ketting bij zijn verdedigers. Alleen in het eerste kwartier versierde paars-wit enkele mogelijkheden. Thuisdoelman Ardouin pareerde puik schoten van Gillet en Polak en toen Polak met een magistrale pas Chatelle op weg naar doel zette lag de Franse keeper weer goed in de weg. Voor de rust kwam Anderlecht nog één keer goed weg toen Diafutua een afvallende bal hoog over knalde.

Rood Polak

Na de rust tikten de minuten genadeloos weg en werd Anderlecht steeds nerveuzer. In de eerste 20 minuten viel er geen enkele kans te noteren. Ardouin moest alleen nog eens plat toen Boussoufa trapte, maar aan de overzijde dwong de ingevallen Karaca ook Schollen tot een puike redding. De situatie werd nog penibeler voor Anderlecht toen Polak, de beste Anderlecht-speler op het veld, rood kreeg.

Tubeke werd nu zowaar de betere ploeg. Anderlecht kwam goed weg toen een goal van Perbet werd afgekeurd, maar toen Dufer alleen voor Schollen opdook miste hij niet. Heel Tubeke stond op zijn kop toen scheidsrechter Allaerts zes minuten extra tijd bijtelde. Dat volstond echter voor Anderlecht om nog te scoren. Wasilewski knikte in de blessuretijd de 1-1. Door de stunt van Tubeke zijn de testmatchen om de titel weer dichterbij, maar de Waals-Brabanders degraderen wel naar tweede klasse.