BRUSSEL - Bijna de helft van de Vlaamse jongens staat negatief tegenover holebi's. Minister Kathleen Van Brempt (SP.A) trekt 1 miljoen euro uit voor een actieplan.
Hoe denken Belgische jongeren over gelijke rechten voor holebi's? Professor Marc Hooghe van de KU Leuven vroeg het aan 6.330 jongeren uit het vierde leerjaar in 112 middelbare scholen. De resultaten zijn onthutsend: 43,5 procent van de Vlaamse jongens en 23,5 procent van de Vlaamse meisjes neemt een negatieve houding aan tegenover holebi's. Het opleidingsniveau van de ouders speelt helemaal geen rol. De Vlaamse moslimjongeren tonen zich nog intoleranter: zes op de tien steunen gelijke rechten voor holebi's niet.

'Wij zijn geschrokken van de resultaten', zegt Mieke Stessens van de Holebifederatie. 'Dit geeft aan dat het voor veel jongeren nog niet vanzelfsprekend is dat holebi's bestaan en zichtbaar zijn. Er is een groot verschil tussen holebivriendelijke wetten (zoals het homohuwelijk en de openstelling van adoptie voor holebikoppels, red.), waarin ons land echt een voortrekkersrol speelt, en de wijziging van de mentaliteit. Sensibiliseren blijft nodig.' De Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt (SP.A), trekt daarom 1 miljoen euro uit voor een actieplan voor holebi's. Het plan bevat 25 concrete initiatieven die focussen op meer individueel welbevinden voor de holebi's, meer maatschappelijke aanvaarding en meer onderzoek.

Stessens zegt dat de Holebifederatie blij is dat het actieplan veel aandacht besteedt aan extra kwetsbare groepen, zoals jonge lesbiennes en meisjes die bi zijn. Zo zal worden onderzocht waarom lesbiennes vatbaarder zijn voor depressies. Ook het Zipp-onderzoek, naar de leefsituatie van holebi's, krijgt een vervolg.

In het plan wordt onder meer plaats gemaakt voor (lokale) projecten die bruggen moeten bouwen tussen allochtonen en holebi's. Het project Janus van het Antwerpse Roze Huis wil holebiseksualiteit bij ouderen in de zorgsector bespreekbaar maken. Potentiële holebi-ouders krijgen een eigen 'zwangerschapsgids'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig