BRUSSEL - De minderjarige die verantwoordelijk is voor de dood van Patrick Mombaerts uit Heverlee, eind '98, heeft vandaag van de jeugdrechtbank een berisping gekregen. Mombaerts kwam om het leven nadat de toen dertienjarige jongen hem een ijzeren staaf tegen het hoofd wierp aan het station in Schaarbeek. De jongen moet aan de familieleden van Mombaerts een schadevergoeding betalen.
De nu 16-jarige jongen volgde samen met zes andere minderjarigen Patrick Mombaerts en zijn collega toen die uit een café kwamen. Ze wilden geld pikken van de mannen. Op een gegeven moment wierpen twee jongens met een staaf. Eén daarvan trof Mombaerts, die in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

De zeven jongens werden opgepakt en voor de jeugrechter gebracht. Voor één van hen, een jongen die intussen 19 is geworden, had het openbaar ministerie de verwijzing naar het parket gevorderd. Die jongen werd vrijdag door de jeugdrechtbank vrijgesproken.

De 13-jarige kreeg van de jeugdrechtbank een berisping. Volgens de rechter moet de tragische dood van Mombaerts beschouwd worden als een "accident de parcours" in de ontwikkeling van de jongen, die tot juli vorig jaar in een instelling zat. Zijn ouders moeten geen schadevergoeding betalen. De rechter oordeelde dat er niets aan te merken viel op de opvoeding van hun zoon.

De jongen zelf moet aan de weduwe van Mombaerts 145.324 euro schadevergoeding betalen. De ouders van Mombaerts krijgen elk 8.676 euro toegewezen, de grootouders elk 1.239 euro. De familieleden reageerden ontgoocheld op de uitspraak.