Leider aanslagen 11/03 gedood
MADRID - Bij de politieactie zaterdagavond in de Madrileense voorstad Leganés, waarbij vier extremisten en één politieagent zijn gedood door een bomexplosie, is ook de Tunesiër Serhane Ben Abdelmajid, de leider van de bende achter de aanslagen van 11 maart, omgekomen.
De explosie deed zich zaterdagavond rond 21 uur voor tijdens een politie-operatie in het onderzoek naar de aanslagen van 11 maart. Tientallen agenten, gesteund door twee helikopters, waren op zoek naar drie verdachten van de bloedige aanslagen van 11 maart. De politie omsingelde het gebouw waar de drie verdachte terroristen zich ophielden. Ze verbleven in een flat die niet ver was gelegen van de plaats waar de aanslagen van 11 maart plaatsvonden.

Toen de verdachten door hadden dat ze waren omsingeld, begonnen ze te schieten en Arabische slogans te schreeuwen vanuit de flat. Nadat alle buurtbewoners waren geëvacueerd en een speciale politiemacht klaar stond voor de bestorming van de flat, deed zich omstreeks 21.00 uur een zware explosie voor. Daarbij kwamen de drie verdachten om, samen met een politieman. Later werd ook nog het lichaam van een vrouw gevonden. De vrouw droeg een niet-ontplofte explosieven-gordel. Elf politie-agenten raakten gewond.

Het flatgebouw werd zwaar beschadigd door de ontploffing en zal waarschijnlijk moeten gesloopt worden. Andere gebouwen in de straat werden eveneens beschadigd. Een veertigtal personen, van wie de woning was vernield of beschadigd, werden ondergebracht in verschillende hotels.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes benadrukte op een persconferentie zondag dat er door de politierazzia zeker andere aanslagen zijn verijdeld. De onderzoekers hebben ongeveer "200 ontstekingsmechanismen en twee kilogram dynamiet" gevonden. Er zouden ook ontstekingsmechanismen gevonden zijn die identiek zijn aan die welke gebruikt werden op 11 maart.

Momenteel zijn vijftien verdachten aangehouden in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van 11 maart. Bij de aanslagen van 11 maart op verschillende pendeltreinen in Madrid vielen 191 doden en ongeveer 1.900 gewonden. Vrijdag werd nog een bom gevonden naast het spoor van de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Sevilla. De springstof was van dezelfde soort als die van de aanslagen in Madrid.