Leen Laenens nieuwe voorzitster Oxfam-Wereldwinkels
Foto: Leen Laenens zat voor Agalev in het federaal parlement.
BRUSSEL - Leen Laenens is sinds deze week de nieuwe voorzitster van de Oxfam-Wereldwinkels. Laenens is al van bij de opstart van de wereldwinkels actief als vrijwilligster binnen de organisatie. Ze volgt Lieve Willemsen op, die tussen 2002 en 2004 voorzitster was.
Laenens is al sinds haar 21ste actief als vrijwilligster bij Oxfam-Wereldwinkels. Ze werkte onder meer in de eerste wereldwinkel van België, in Antwerpen, en was later betrokken bij de oprichting van de wereldwinkel van Malle. Tussen 1994 en 2000 was Laenens schepen van Leefmilieu, Mondiaal beleid, Jeugd en Gelijke Kansen in Malle, waar ze nu nog actief is als gemeenteraadslid. Van 1999 tot 2003 zat ze voor Agalev in het federaal parlement.

De nieuwe voorzitster liet al weten het werk van haar voorgangster te willen voortzetten. ,,Onder het bestuur van Lieve Willemsen kende Oxfam-Wereldwinkels een enorme groei, zowel op het vlak van het aantal wereldwinkelgroepen, de verkoop van de producten, het aantal vrijwilligers als de bekendheid van het begrip fair trade (nvdr. eerlijke handel)'', laat de organisatie weten.

Willemsen treedt terug als voorzitster, maar blijft wel nog actief binnen de raad van bestuur en in de wereldwinkel van Gent-Sint-Pieters. Bij Oxfam-Wereldwinkels zijn in België naar verluidt 7.500 vrijwilligers actief, zowel op lokaal als op nationaal vlak. Zij staan onder meer in voor ,,het openhouden van de winkels, de boekhouding, het organiseren van sensibiliseringsacties en het vormingswerk'', luidt het.

,,Drievierde van die vrijwilligers is een vrouw'', klinkt het nog. ,,De wereldwinkels zijn aanwezig in verschillende Europese landen, maar alleen in België en Groot-Brittannië zijn ze ook verbonden aan solidariteitsorganisatie Oxfam'', voegt woordvoerster Anke Hintjens daar nog aan toe.