MELBOURNE - Onze landgenoot Bas Leinders is vanmorgen in de Australische stad Melbourne officieel voorgesteld als derde rijder bij Formule 1-renstal Minardi. Het team werd voorgesteld in het kader van de eerste Grote Prijs van het seizoen, zondag in Melbourne.
Leinders zal als derde piloot in de eerste plaats de vrije oefenritten op vrijdag afwerken. Door een nieuw reglement mogen de kleinere teams voortaan drie rijders de baan opsturen tijdens de eerste oefenritten.

De kans dat Leinders vrijdag - bij de eerste vrije oefenritten voor de GP van Australië - al van de partij is, is evenwel klein. ,,Omdat het akkoord met het team pas laat werd afgesloten, werd een aanvraag voor een superlicentie nog maar pas ingediend bij de Internationale Automobielfederatie (FIA)", vertelt Leinders. Om als rijder een Formule 1-bolide te mogen besturen heeft de rijder een superlicentie nodig, een toelatingsbewijs tot de Formule 1.

Naast Leinders trok Minardi nog een andere testpiloot aan: de Portugees Tiago Monteiro, afkomstig uit de Amerikaanse Champ Car. Die laatste zal echter niet de vrijdagse testsessies rijden. De Italiaan Gianmaria Bruni en de Hongaar Zsolt Baumgartner zijn de twee eerste rijders van Minardi. Als één van die twee ziek wordt, of ondermaats presteert, mag Leinders zijn kans wagen.