JAKARTA - Boze moslims in verschillende Aziatische landen hebben vandaag opgeroepen tot nieuwe protesten tegen Denemarken en andere landen waar spotprenten van de profeet Mohammed zijn gepubliceerd. Voor het eerst waren er ook protesten in Indonesië.
In de hoofdstad Jakarta bestormden driehonderd militanten het gebouw waarin de Deense ambassade zetelt. De betogers eisten excuses van de Deense ambassadeur, die zou hebben beloofd op later tijdstip zijn verontschuldigingen aan te bieden. De politie wist de gewelddadige demonstranten, die lid zijn van het radicale Islamitisch Verdedigings Front FPI het gebouw uit te werken.

De regeringen van Indonesië, Pakistan en Afghanistan hebben de publicatie van de spotprenten veroordeeld. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Yuri Thamrin verklaarde dat Indonesië achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat de grens ligt bij de belediging van heilige religieuze symbolen.

De cartoons zijn al in kranten verschenen in onder meer België, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Spanje, Zwitserland en Nederland.