Stybar wint in Tervuren
Zdenek Stybar juicht na zijn overwinning in Tervuren Foto: isosport
De Tsjech Zdenek Stybar (Telenet-Fidea) heeft zondag de internationale veldrit in Tervuren gewonnen, niet meetellend voor een regelmatigheidsklassement.
De Tsjechische kampioen kwam nog voor half wedstrijd alleen aan de leiding, en won met een voorsprong van een 5-tal seconden op Belgisch kampioen Sven Nys. Kevin Pauwels kwam als derde over de streep op een kleine 20 seconden.

Mijn conditie is tijdens deze drukke weken steeds beter geworden, terwijl ik eigenlijk het tegendeel had verwacht", zegt winnaar Zdenek Stybar. "Dit is een opsteker voor mij, ook met het oog op het Tsjechisch kampioenschap van komend weekend."

Wereldkampioen Niels Albert werd in de spurt om de vierde plaats geklopt door belofte Tom Meeusen. "In de achtervolging op Stybar verklein ik de kloof van 25 naar 4 seconden. Maar dan krijg ik last van ijzel tussen mijn pedalen", vertelt Niels Albert, die vorig jaar de overwinning in Tervuren op zijn naam schreef. "Heel frustrerend, echt een shitgevoel."

"Dat ik mijn fiets weggooi in de wisselzone was een teken van mijn frustratie. Als je zo dicht bij de zege bent, is het niet plezant dat je met zo'n prul te maken krijgen. Ik had graag gewonnen om een goed gevoel te hebben voor het BK. Nu ja, het gevoel is sowieso goed", aldus Albert.

Sven Nys, op het tweede hoogste schavotje, erkent zijn meerdere in Stybar. "Dit was een lastige cross", zegt nummer twee Sven Nys. "We hebben zeker niet met de handrem op gefietst. Stybar was moeilijk te houden. Ik moest hem wel laten rijden door een val, maar daar verlies ik de koers niet. In de laatste ronde heb ik toch nog iets geprobeerd en schud ik nog de snelste ronde uit mijn benen."

Over de komende wedstrijden had Nys nog het volgende te zeggen: "Ik heb vandaag ook al wat mijn materiaal kunnen testen voor het WK. Dat heeft me veel belangrijke informatie opgeleverd. Het BK in Oostmalle? Ik schat de kansen van Niels iets hoger in, want het parcours is op zijn maat."

Kevin Pauwel, ten slotte, was opgetogen met zijn prestatie en derde plaats. "Ik kan het BK enkel winnen met een superdag", zegt Pauwels. Vandaag ging het al heel goed, in de bochten en in de rechte stukken. Ik had alleen wat last van mijn ogen door de koude. Daardoor moest ik Nys laten gaan."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in