Veel meer kerstvakantiegangers in nood
Als bijstandsorganisatie voor vakantiegangers beleefde Touring naar eigen zeggen een topdrukte tijdens de kerstvakantie. Ook VAB-reisbijstand laat weten de drukste kerstvakantie ooit achter de rug te hebben.

'Hoewel de kerstperiode doorgaans rustig is, kenden we deze keer een explosieve groei in het aantal oproepen, tot 5.936 (plus dertig procent), en in het aantal interventies, tot 1.800 (plus vijftig procent)’, aldus Touring.
Het aantal technische problemen steeg met ruim 25 procent. Dat was volgens Touring te wijten aan de weersomstandigheden met sneeuwval en vrieskou.

Het aantal medische problemen steeg slechts licht ten opzichte van vorig jaar. Er waren minder zware ongevallen door voldoende goede sneeuw en er waren duidelijk minder snowboarders op de skipistes met dus minder botsingen tussen hen en skiërs. Maar er waren wel meer dan dubbel zoveel ongevallen met wagens, bijna driehonderd in totaal, waarvan een tiental met gewonden.' Top drie van de technische interventies: platte batterij, startproblemen en ongevallen met blikschade.

Repatriëringen (een dertigtal) waren er vooral uit de traditionele skigebieden, met vooral gebroken ledematen. Dat aantal repatriëringen steeg met tien procent.

Minder zonbestemmingen

Ook VAB-Reisbijstand spreekt van een topdrukte tijdens de kerstvakantie. De organistaie meldt 70 procent meer problemen met de auto (154 procent meer ongevallen en 48 procent meer startproblemen), en een stijging met 25 procent van de medische problemen (50 procent meer skiongevallen maar toch 19 procent minder ziekten).

Vooral tijdens de eerste week van de kerstvakantie was er volgens VAB-Reisbijstand een spectaculaire stijging van het aantal problemen met de auto vanwege de kou en de sneeuw. De technische interventies stegen het meest in Frankrijk (+76 procent), in Duitsland (+22 procent) en in Nederland (+19 procent).

VAB-Reisbijstand concludeert uit haar cijfers dat de Belg dit jaar veel meer is gaan skiën en minder de zonbestemmingen heeft bezocht. ‘Spanje is de sterkste daler, Frankrijk is de grootste winnaar met veel shortskivakanties in de Vogezen’.

Door de kou en de sneeuw kende VAB naar eigen zeggen ook in het buitenland erg veel tussenkomsten voor startproblemen (+ 48 procent) en ongevallen (+154 procent).

Top vijf Europese bestemmingen

De top vijf van de Europese bestemmingen met het hoogste aantal pechgevallen voor Touring zijn: Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk. Het aantal interventies in Duitsland en Nederland steeg met tachtig procent. In typische skigebieden als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk was slechts een lichte stijging zichtbaar.

Voor VAB-Reisbijstand was de top vijf van de landen waarin technische bijstand geboden diende te worden zijn Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in