Eerste dodelijk ongeval Dakar Rally
Één dode en vier gewonden: dat is de balans van de eerste etappe van de Rally van Dakar Foto: AFP
De eerste etappe van de Dakar 2010 is zaterdag overschaduwd door het ongeval met een 4x4 waarbij een 28-jarige vrouw om het leven kwam en 4 anderen gewond raakten. Het slachtoffer, Sonia Natalia Gallardo, overleed in het ziekenhuis van Cordoba.
"Ze had ernstige schedelletsels, maar was ook gewond aan de buik en het bekken. Tijdens haar overbrenging heeft ze twee hartaanvallen gehad. Ondanks de grote verzorgingen bij haar aankomst in het ziekenhuis is ze kort nadien overleden", vertelde Norberto Brusa, urgentiedokter van het ziekenhuis van Cordoba.

Twee andere gewonden werden ook per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. Een jongere van 24 jaar heeft ernstige scheen- en kuitbeenbreuken en zijn toestand is onder voorbehoud, en een 9-jarig kind is in stabiele toestand. De twee anderen hebben minder zware blessures.

Het ongeval gebeurde na 75 km van de klassementsproef van de dag, buiten een van de zes "publieke zones". Drie deelnemers kwamen op hetzelfde moment aan een bocht; de eerste twee hebben hem met grote snelheid genomen, maar door de stofwolk miste de derde, de Duitser Mirco Schultis, zijn bocht.

De toeschouwers bevonden zich in een niet-toegelaten sector, op 3 km van een publieke zone, en de politie had hen al proberen weg te krijgen.

Vorig jaar verloren drie mensen het leven tijdens de Dakar, de eerste editie in Latijns-Amerika: de 49-jarige motard Pascal Terry en twee personen in een verkeersongeval met een logistieke vrachtwagen in Chili.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in