Sneeuw vernielt tentendorp in Pakistan
Foto: reuters
ISLAMABAD - Zeker 70 mensen zijn in Pakistan gewond geraakt toen een tentendorp voor overlevenden van de aardbeving in het noorden van het land door sneeuw vernield werd.
Een veldhospitaal en verscheidene tenten waarin scholen ondergebracht waren, stortten in door onophoudelijke sneeuw- en regenval die zaterdagavond begon, schreef de krant Jang.

Volgens berichten uit het rampgebied en Pakistaans Kasjmir veroorzaakten de regen en sneeuw aardverschuivingen die verscheidene wegen blokkeren en de hulpoperaties tegenwerken. ,,We verdelen spullen in de steden, maar daarbuiten treffen we nog altijd geblokkeerde wegen aan'', zei Darran Bosivert van de organisatie IOM (International Organisation for Migration).

Hij zei dat zijn organisatie te weinig hulpgoederen voor het winterweer had. Op verscheidene plekken hebben slachtoffers van de ramp volgens hem nog onderdak nodig.

Een hoge functionaris van het gezondheidsdepartement in Kasjmir zei dat met het gure weer steeds meer mensen longontsteking, infecties aan de luchtwegen en andere aandoeningen als gevolg van de kou opliepen. ,,We zitten nog steeds in een crisissituatie'', zei de directeur van het departement, dokter Shabir Ahmed Khuwaja, eraan toevoegend dat het departement voorbereid was op de toestand.

Volgens sommige hulporganisaties hebben bewoners van dorpen die erg hoog liggen, onvoldoende hulp gekregen, waardoor mensen van de kou dreigen te sterven. ,,We zijn bezorgd over mensen die erg hoog leven, want veel van hen hebben nog niets gekregen'', aldus Farhana Stocker van Oxfam.

Bij de aardbeving van oktober 2005 vielen ongeveer 75.000 doden en werden zo’n 3,5 miljoen mensen dakloos.