Clinton en Arafat
© epa
WASHINGTON/JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Barak heeft zijn regering in spoedzitting bijeengeroepen na een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse president Bill Clinton. Dat heeft Radio Israël gemeld. Deze namiddag zou de Palestijnse leider Yasser Arafat in Washington 'onder voorwaarden' ingestemd hebben met een Amerikaans vredesplan. Blijkbaar oordeelt de Amerikaanse president dat dit voldoende basis is om de tekst aan Barak voor te leggen.
De vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisaite PLO in Washington, Hassan Abdel Rahman, zegt dat Arafat in principe akkoord is, maar onder voorwaarden. Hij ging niet op aard van deze voorwaarden in.

Vandaag hebben Arafat en Clinton meer dan drie uur overlegd. Daarna lieten de Palestijnen al weten dat ze positief gestemd waren.

De Amerikaanse oud-diplomaat Edward Abington, die tegenwoordig politieke adviezen aan de Palestijnen geeft, zei dat ,,president Arafat heeft gezegd dat hij president Clintons voorstel met enige kanttekeningen accepteert''. Verscheidene Palestijnse functionarissen zeiden dat Arafat ook heeft ingestemd met twaalf dagen van intensieve onderhandelingen met Israël.

In Jeruzalem verklaarde Barak eerder vandaag dat zijn kijk op de zaken was veranderd door de meedogenloze aanvallen op Israëlische militairen en burgers. De komende weken zou hij zich niet richten op onderhandelingen met de Palestijnen, omdat die naar zijn mening de komende weken toch geen overeenkomst zullen opleveren, maar op het bestrijden van terrorisme. ,,Het is onze plicht veiligheid te bieden aan de Israëlische burgers'', zei hij.

Israël is vastbesloten door te gaan met het liquideren van Palestijnen die worden verdacht van betrokkenheid bij anti-Israëlisch geweld. Dat heeft onderminister van Defensie Ephraim Sneh vandaag op niet mis te verstane wijze aangekondigd. ,,Als iemand terreurdaden heeft uitgevoerd of dat van plan is, dan moet hij uitgeschakeld worden'', zei Sneh voor de Israëlische legerradio. Hij voegde eraan toe dat niemand voor deze acties gevrijwaard blijft. ,,Zelfs al heeft iemand een hoge positie bij de Palestijnse Autoriteit'', dan zal hij nog geliquideerd worden als hij terreurdaden uitvoert.

Tot nog toe was Thabet Thabet de hoogstgeplaatste Palestijn die doelwit werd van de Israelische acties van de laatste tijd. Deze leider van Arafats Fatah-beweging in de plaats Tulkarem werd zondag gedood.

Het geweld gaat onverminderd door. Gisteren schoten Israëlische militairen in de Gazastrook een Palestijnse man dood. Zeven andere Palestijnen raakten gewond. Twee Israëlische militairen raakten gewond door bommen. Maandag raakten tientallen Israëliërs gewond bij een autobomaanslag in de kustplaats Netanya.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig