JERUZALEM - Vanuit het zuiden van Libanon zijn deze ochtend verscheidene mortiergranaten afgevuurd op een post van het Israëlische leger. De Israëliërs antwoordden met artillerievuur. Bovendien bombardeerden Israëlische vliegtuigen het gehucht Bastara en een gebied bij de boerderijen van Shebaa in het zuiden van Libanon.
Het is niet duidelijk wie voor de beschieting van de Israëlische legerpost verantwoordelijk is. Aanhangers van de pro-Iraanse Hezbollah vechten tegen de bezetting van de boerderijen van Shebaa, een gebied aan de grens tussen Syrië en Libanon dat Israël sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet houdt. Israëlische regeringsfunctionarissen hebben erop gezinspeeld dat Hezbollah de strijd aan de Libanese grens probeert op te voeren om Israël, dat wordt geconfronteerd met een nieuwe opstand in de Palestijnse gebieden, verder onder druk te zetten.

Israël trok zich in mei uit het zuiden van Libanon terug, maar Beiroet en Syrië, dat de politiek in Libanon beheerst, vinden deze actie onvoldoende en eisen dat het land ook de boerderijen van Shebaa opgeeft. De Verenigde Naties zijn wel met de terugtrekking tevreden en vinden de kwestie-Shebaa een zaak van onderhandelingen tussen Syrië en Israël.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig